Eigen bedrijf starten
13 Apr

Eigen bedrijf starten


Een eigen bedrijf starten in Nederland is in principe vrij simpel. Standaard is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel reeds voldoende en hiermee wordt ook direct de aanmelding bij de Belastingdienst in orde gemaakt. Met de aanmelding bij de Belastingdienst krijg je ook direct een btw-nummer toegewezen. Zijn deze twee instanties op de hoogte van jouw activiteiten, het ondernemen kan beginnen.

Echter is het kiezen van deze weg niet hetgeen wat wij jou als toekomstige ondernemer willen aanraden. Wil je een goede start als ondernemer of zzp’er maken, dan komt er veel meer bij kijken dan een simpele registratie bij de KvK en aanmelding bij de Belastingdienst. In dit artikel behandelen wij daarom de meest belangrijke punten om jouw succes als ondernemer te vergroten.

Ondernemingsplan eigen bedrijf starten

Het beste is altijd eerst te beginnen met het schrijven van een ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan beschrijf jij hoe je als ondernemer een bedrijf gaat opzetten. Kort opgesomd bespreek je daarin:

 • Wat je ondernemingsactiviteiten precies zijn.
 • Op wat voor manier je uitwerking gaat geven aan deze activiteiten.
 • Wat de opzet van je bedrijf gaat kosten.
 • Hoe je het nodige kapitaal bij elkaar krijgt.
 • Hoeveel omzet je denkt te behalen en wat de winstprognoses zullen zijn.
 • Een ondernemingsplan is niet alleen belangrijk voor eventuele geldverstrekkers. Het is ook een soort leidraad voor jezelf zodat je telkens kunt toetsen of alles volgens plan loopt.

  In principe vormt het ondernemingsplan dus de basis van hoe je uitwerking wilt geven aan het ondernemerschap. De meeste punten die hierna worden besproken passen er dus gewoon in.

  Bedrijfsnaam

  Voordat je aan de slag gaat als ondernemer is het van belang dat klanten jou dienen te herkennen en te weten wat het aanbod is. Een goed overwogen bedrijfsnaam is daarom absoluut op zijn plaats. Hetzelfde geldt ook voor de logo.

  Zorg ervoor dat zodra jij een bedrijfsnaam hebt, je ook de domeinnaam registreert.

  Markt en ondernemerschap

  Een onderneming starten zonder dat je eerst de markt hebt verkend is een zeer grote fout. Doe dit altijd als eerst en vergeet de prognoses niet. Heb je dat eenmaal uitgewerkt, test dan ook jezelf als ondernemer. Ondernemerschap is namelijk niet iets dat voor iedereen is weggelegd.

  Voor jezelf dien je ook na te gaan of vergunningen noodzakelijk zijn en of er aan beroepseisen voldaan moet worden.

  Kapitaal

  Belangrijk bij het opzetten van een bedrijf is het aanwezige kapitaal en kapitaal dat je tekort komt. Met kapitaal bedoelen we dus al het geld dat nodig is om de onderneming geheel naar wens te kunnen opzetten en draaien. Heb je zelf voldoende kapitaal om met je onderneming te beginnen, dan spreken wij over eigen vermogen. Is er sprake van tekort, je zult dan kapitaal moeten aanwenden van derden. Dit heet vreemd vermogen.

  Vreemd vermogen kan bijvoorbeeld verschaft worden door de bank maar wat ook vaak voorkomt is financiële steun vanuit familie.

  Rechtsvorm

  Naast het financieel plaatje dien je als ondernemer ook te kijken naar de rechtsvorm waar je voor gaat kiezen. Als startende ondernemer zal je vaak voorzichtig beginnen. Direct kiezen voor een BV zal niet direct aan de orde zijn. Een eenmanszaak, een stichting of vereniging, een maatschap, een commanditaire vennootschap, een vennootschap onder firma of zelfs een man-vrouwfirma, alles is mogelijk.

  Waar het om gaat is, dat jij exact aan de Belastingdienst kenbaar moet maken wat voor soort ondernemer je bent. Hoe je alles voor de rest gaat regelen, daar laat de fiscus je geheel vrij in.

  Wil je nog niet geheel gaan voor het echte ondernemerschap, in die zin je wilt een combinatie van zelfstandigheid zonder personeel en loondienst ook dat is mogelijk. Hier kun je kiezen voor de hoedanigheid freelancer of zzp’er wat te kwalificeren valt als resultaat uit overige werkzaamheden voor de Wet Inkomstenbelasting. Kies je namelijk niet voor de BV, de Wet Inkomstenbelasting is waar je mee te maken krijgt.

  Verzekeringen

  Vergeet de verzekeringen niet. Als ondernemer of zzp’er krijg je met derden te maken. Hoe leuk de vooruitzichten ook zijn, zaken kunnen soms een geheel andere wending aannemen. Daarnaast heb je ook met bepaalde verplichtingen te maken.

  Afhankelijk van je bedrijfsmatige werkzaamheden zullen bepaalde risico’s verplicht verzekerd dienen te zijn. En vergeet daarbij jezelf ook niet. Ben je in loondienst, bepaalde voorzieningen zijn dan geregeld. Ben je ondernemer, dan moet je er zelf zorg voor dragen.

  Rechten en plichten

  Jij als ondernemer hebt bepaalde rechten en tegelijkertijd heb je ook bepaalde verplichtingen. Voor de klant is het noodzakelijk dat deze van zowel de rechten als verplichtingen op de hoogte is. Met de algemene voorwaarden regel je dat. Stel deze zorgvuldig op en indien de kennis daarvoor niet aanwezig is, roep de hulp in van een specialist.

  Administratie

  Bij het opzetten en drijven van een onderneming dienen alle uitgaven en ontvangsten geregistreerd te worden. Het vastleggen van al deze gegevens is wettelijk verplicht afhankelijk van de soort onderneming die je drijft. Los van het feit of het wel of niet verplicht is, voor jezelf als zelfstandige vormt een goede boekhouding de basis voor een succesvolle onderneming. Door de boekhouding krijg je inzicht in de financiën van je bedrijf. Op basis daarvan kun je juiste beslissingen nemen en kun je kansen verkennen. Daarnaast is het van belang voor de btw-administratie.

  Kosten

  Lukraak als ondernemer investeren is niet zo’n goed idee. Uiteindelijk is winst behalen het doel wat je nastreeft. De fiscus helpt hier ook een handje mee. Bepaalde kosten die je maakt kun je namelijk aftrekken waardoor er minder belasting verschuldigd is. Echter, niet alle kosten die je maakt voor je onderneming zijn aftrekbaar. De fiscus hanteert namelijk regels.

  Kennis hebben van deze regels levert voordelen op. Zorg ervoor dat je daarvan op de hoogte bent. Zo voorkom je dat je teveel belasting betaalt en tevens is het ook een bescherming voor jezelf.

  Ruimte en investeringen

  Heb je een onderneming, dan zal je voor het uitoefenen van de werkzaamheden over een ruimte dienen te beschikken. Dit kan variëren van een kleine kantoorruimte aan huis tot een volledig bedrijfspand. Wat je kiest ligt geheel aan jezelf. Wat belangrijk voor de Belastingdienst is, is dat jij alles op de juiste wijze bestempelt. Binnen de wet wordt er namelijk onderscheidt gemaakt in termen als ondernemingspand, privépand, huur, huurwoning, kantoor aan huis en keuzevermogen.

  Een juiste bestempeling zorgt ervoor dat je fiscaal en boekhoudkundig zaken correct verwerkt. Dit levert voordelen op en voorkomt dat je met sancties te maken krijgt.

  Let er ook op of er bepaalde eisen gelden aan de ondernemingsruimte. Dient er rekening gehouden te worden met het milieu, hoe zit met de brandveiligheid en legt de gemeente beperkingen op.

  Voor investeringen die je in de hoedanigheid van ondernemer doet, geldt ook hetzelfde als wat bij ruimte is aangegeven. Naast investeren in huisvesting zal je als ondernemer ook inkopen moeten doen. Je kunt dan denken aan voorraden, bedrijfsmiddelen en inventaris. Voordelen die je dan kunt genieten zijn bijvoorbeeld de investeringsaftrek, afschrijvingen en subsidies.

  Auto

  Maak je gebruik van een auto voor het uitoefenen van je bedrijfswerkzaamheden, ook hier dien je bepaalde regels in acht te houden. Zo kun je onderscheidt maken in een auto van de zaak, een privéauto of een bestelauto. Wat de keuze ook is, elk vervoermiddel kent zijn eigen regels en die regels dienen terug te worden gezien in de boekhouding en in de inkomstenbelasting.

  BTW

  Bij het ondernemerschap vormt de btw een belangrijk onderwerp. De btw kent vele regels en afhankelijk van de soort ondernemer die je bent zullen er specifieke toepassingen plaatsvinden. Zo zijn btw-tarief, privégebruik, kleine ondernemingsregeling, vrijstelling, tijdstip, margeregeling en verleggingsregeling enkele van de begrippen waar je mee te maken kunt krijgen. Kennis van deze zaken hebben is een absolute vereiste.

  Belastingadviseur en boekhouder

  Nu is er al enige malen met nadruk aangehaald dat kennis en verstand van zaken absoluut aanwezig dient te zijn. Echter bedoelen wij hiermee niet dat jij als ondernemer zelf hierover dient te beschikken. Natuurlijk is het een grote plus en bespaart dat kosten. Maar indien dat niet zo is, zorg ervoor dat voordat jij met je onderneming begint je je goed laat adviseren door een fiscalist. Neem ook een boekhouder in de hand die alvast de administratie voor je opzet en jou aangeeft wat jij dient te doen.

  Een eigen bedrijf starten zorgt ervoor dat er heel wat komt bij kijken. Wij hebben in het kort een opsomming gegeven van de meeste belangrijke punten waar je als ondernemer rekening mee dient te houden. Echter is er nog veel meer. Gebruik dit artikel als handvat om je ondernemingsplan uit te werken. Ga verder op onderzoek uit en schakel eventueel specialisten in, zo maak je een start op de juiste wijze.


  0 Reacties

   Uw reactie
   Kies foto
   Foto toevoegen